Fakta om accessories

FESTTASKER
Alting skal helst ses i sin helhed… Det giver det bedste overblik og indtryk…og derfor er det i bund og grund ikke altid tilstrækkeligt, at man kun har festkjolen for øje…selv om det nu engang nok er festkjolen, som er i højsædet, når man skal forberede sig til den festlige anledning, hvortil den skal anvendes…gallafesten, nytårsfesten, brylluppet, konfirmationen o.s.v.

DSC01877

Det går ikke uden tilbehør
Festkjolen er med sikkerhed et vigtigt omdrejningspunkt…nok det vigtigste…men tilbehøret (også benævnt accessories) må ikke glemmes, for sker det, mister man hurtigt helheden… Derfor er det vigtigt at tænke på alt lige fra sko, sjal, jakke o.a. større tilbehør…for slet ikke at tale om smykker, nylonstrømper, lingeri m.v. – hvilket Miss Nicolai selvfølgelig også er leveringsdygtige i.

En meget vigtig bestanddel af tilbehøret er håndtasken…eller festtasken…der ofte (måske lidt fejlagtigt) benævnes clutch.

Håndtaskens historie (den korte version)
Man skal måske undre sig…eller måske ikke (?)…men oprindeligt – i alle tilfælde i nyere tid – var håndtasken et tilbehør til den velklædte herre. Håndtasken tog dengang sit udgangspunkt i pungen, som var beregnet til at opbevare mønter; og lidt-efter-lidt udviklede pungen sig til en reel taske.

Tiden gik; og selv om kvinden var underlagt manden – også (eller måske ikke mindst) økonomisk – fik også hun behov for en pung…og siden taske…ikke for at opbevare mønter, men for at opbevare hendes personlige remedier, der skulle gøre hende skøn. Dametasken var dermed en realitet…

De første (moderne) tasker til kvinder så dagens lys i Frankrig omkring 1830’erne, hvor materialet typisk var enten silke eller fløjl, idet meningen var, at tasken skulle bæres i en rem.

I 1841 udviklede englænderen Samuel Parkinson en taske til sin hustru, idet han havde erkendt, at hendes personlige remedier efterhånden havde antaget et så stort omfang, at den lille håndtaske ikke længere var gangbar…og da slet ikke, hvis man skulle ud at rejse… Samuel Parkinson var en driftig forretningsmand, og snart satte han sin egen taskefremstilling i produktion, for der skulle naturligvis være en taske til enhver tænkelig lejlighed.

Det videre udviklingsarbejde blev overtaget af en anden englænder – H.J.Cave – og henimod 1860’erne blev mange forskellige typer tasker opfundet – bl.a. den i dag så velkendte clutch.

Hvad er en clutch?
Clutch’en
 anvendes i dag ofte som en samlebetegnelse for festtasker, men faktisk er det lidt forkert. En clutch defineres nemlig som en håndtaske uden rem, idet tasken er rektangulær med en vis længde, der med sikkerhed er større end en pung. Clutch’en anvendes i dag typisk til aftenbrug ikke mindst til festlige anledninger, men faktisk kan en clutch også anvendes om dagen…ikke mindst af den såkaldte forretningskvinde…

Der er mange typer festtasker
Antallet af taskemodeller er i dag stort og for så vidt ubegrænset, men vi er som hovedregel ikke i tvivl…og derfor ved vi også godt, hvad der tænkes på, når man gerne vil se på en clutch…og man skal derfor nok ikke hænge sig i detaljen…på den måde… Faktum er dog, at udvalget af tasker er stort…med de skønneste navne, som også har overlevet i det danske sprog…og det gør de såmænd nok også bedst i, for det lyder vel bedre at kalde en taske for en baguette i stedet for en flûte…

Hvad skal medbringes i tasken?
Alle er vi forskellige, og derfor er der sikkert også en hel del meninger om, hvad der skal være i en taske…

Der skal være det, der er behov for, for ellers kan det hele jo være ligegyldigt…og hvad er det så, der er behov for? Mobiltelefonen vil mange sikkert lægge vægt på som noget meget væsentligt…ikke mindst, fordi der er kamera i mobiltelefonen… Omvendt kan man overveje, om det mest nødvendige måske bare er en læbestift, en pakke Kleenex og et par nylonstrømper i reserve… I alle tilfælde gælder det, at hvis man ikke skal have mere med sig, så er der fint plads i en clutch

nogm