Fakta om cocktailkjoler

En cocktailkjole er pr. definition en kort kjole…og en cocktailkjole kan derfor i sagens natur ikke være lang…eller være en gallakjole…men som det i dagens mode-Danmark gør sig gældende, kan mangt og meget godt lade sig gøre, bare man er sikker på sig selv og i givet fald tør udfordre etiketten…

Cocktailkjolen svarer til herrernes smoking…
En cocktailkjole er kvindernes pendant til herrernes smoking, idet det dog ikke er et ubetinget krav, at herrerne skal bære smoking, når kvinderne bærer cocktailkjole. Fx gør det sig gældende, at damerne ved et formiddagsbryllup, konfirmation el.lign. kan bære cocktailkjole, hvis man da ikke bærer spadseredragt eller buksedragt. Dette foregår ved de såkaldte semiformelle begivenheder, hvor herrerne fx kan bære en mørk habit (også benævnt Business Suit).

Følger man med i ugebladene, så er der ingen tvivl om, at man ser et væld af muligheder for beklædning til semiformelle begivenheder. Cocktailkjoler, spadseredragter, buksedragter…og også lange kjoler eller nederdele… – og ja; meget kan helt sikkert bringes i anvendelse, når bare man selv vil, kan og tør. I bund og grund drejer mangt og meget sig i dag om, at man skal være ærlig over for sig selv, og at man kan virke autentisk…og er dét tilfældet, så er det meste faktisk muligt…etikette eller ikke-etikette…

Den historiske udvikling
Oprindeligt var cocktailkjolen faktisk lang…eller i alle tilfælde ankellang…men ingen regler uden undtagelser… Med tiden så man nemlig cocktailkjoler ca. 2 inches over anklen, og denne type cocktailkjole fik betegnelsen Tea Length Dress, mens den ankellange cocktailkjole fik tilnavnet Ballerina Length Dress.

Ikke mindst takket være Coco Chanel fik piben i 1900-tallet en anden lyd, og den oprindelige cocktailkjole blev nu gjort kort…eller i alle tilfælde kortere…idet knæet blev omdrejningspunktet…og resultatet kender vi nok alle i form af the Little Black Dress…eller bare den lille sorte…

Hvor grænsen for længden af en cocktailkjole i dag går, det er moden ikke helt enig i, men skal man følge et godt råd, så er det nok i sig selv et spørgsmål om, at man både skal være anstændig, og at man skal have det godt med det, man iklæder sig.

Betegnelsen Cocktail Dress blev i øvrigt indført af den franske modeskaber Christian Dior, som anvendte betegnelsen for kjoler til tidlig aftenbrug. Dét skete i slutningen af 1940’erne; og siden er cocktailkjolen blevet lidt af en samlebetegnelse…sammen med betegnelsen the Little Black Dress.

Miss Nicolais udvalg af cocktailkjoler
I Miss Nicolai har vi et stort udvalg af cocktailkjoler, hvor der ganske rigtigt er mange sorte kjoler…ofte med skulderstropper…men med forårs- og sommerleverancherne ser vi netop nu, at blondeærmet også har indfundet sig. Dertil kommer, at udvalget af farver er betragteligt.

Stilarten af cocktailkjoler er p.t. meget forskellig. Miss Nicolai har det stilsikre valg, hvor man med få øjeblikkes varsel kan tage til en social begivenhed og bare vide, at man aldrig møder forkert klædt op. Dette gælder især vores cocktailkjoler fra vores engelske og canadiske leverandører, som tænker meget over etiketten. Fra vores landsfaste europæiske leverandører ser vi, at cocktailkjolerne kan være noget mere spektakulære, men dog samtidig meget stilsikre.

Cocktailkjolen som brudekjole
Kan en cocktailkjole anvendes som brudekjole? Ja; det kan den godt…for et bryllup er jo ikke bare et bryllup, hvis man ikke vil være bundet af traditionerne…og det er der i dag mange, som ikke vil…

Der er mange former for bryllupper, og ikke mindst henset til rådhusbrylluppet og havebrylluppet har den korte kjole vundet indpas. Kan man også anvende en kort kjole til et kirkebryllup? Vær dig selv og vær autentisk…og lad kvinden i dig komme til sin ret til glæde for dig selv og dine omgivelser…

Ifølge Niels-Ole Mannerup, butikschef i Miss Nicolai, er det overordnede råd i relation til bryllupperne og påklædningen:

Hvad er den fastsatte Dress Code, hvis der er en Dress Code? Følg Dress Code, og du vil ikke komme til at træde ved siden af. Er der ikke angivet nogen Dress Code, eller står der blot anført “festlig påklædning”, så tag snakken med brudeparret om, hvad de i bund og grund forventer sig, for så er man da sikker på, at man ikke træder ved siden af. Over- eller undredressed er lige galt…for man påkalder sig unødig opmærksomhed…men omvendt… Har man det godt med sig selv, så er det nu engang dét, der overskygger alt… Derfor er det bare så nemt for os at sige, at man skal være sig selv og føle sig autentisk. Så kan det ikke gå helt galt…

– siger Niels-Ole Mannerup, som lige nu bare er glad for, at bryllupssæsonen endelig har taget fart…og ét er sikkert: Miss Nicolai skal nok vejlede og guide…og lade vores gæster træffe den endelige afgørelse om valg af selskabskjole…

Er omforandringer mulige?
Hvis en cocktailkjole skal omforandres, er det naturligvis muligt. Det kan dreje sig om, at der fx skal påsættes blondeærmer eller -ryg, og derfor er Miss Nicolai glade for samarbejdet med førende systuer og skræddere. Miss Nicolai udfører ikke selv omforandringer, men henviser i stedet til vores samarbejdspartnere, med hvem der foretages direkte afregning.

“Cocktailkjolepakken”…med alt hvad dertil hører…
Mens der for en gallakjole er etikettemæssige retningslinier for, hvorledes “gallakjolepakken” skal være, så er “cocktailkjolepakken” betydelig mere flydende. Dette ses ikke mindst på valget af sko, hvor det er muligt at bære alt fra en høj hæl til en ballerina eller for den sags skyld støvler, idet det drejer sig om, at sammensætningen bare skal være optimal.

Der er heller ingen egentlige retningslinier for, hvad man må bære af smykker. Man kan – med andre ord – bare være sig selv.

For så vidt angår håndtasken gælder det, at mange nok automatisk vil tænke på at skulle brug af en clutch. Clutch’en anvendes i dag som en samlebetegnelse for festtasker, men faktisk er det lidt forkert. En clutch defineres nemlig som en håndtaske uden rem, idet tasken er rektangulær med en vis længde, der med sikkerhed er større end en pung. Clutch’en anvendes i dag typisk til aftenbrug til festlige anledninger, men en clutch kan nu anvendes om dagen…bl.a. af den såkaldte forretningskvinde…hvem hun nu engang end er…

Hører nylonstrømper til cocktailkjole? Dette er der delte meninger om, men i Miss Nicolai er vi af den opfattelse, at man også til en cocktailkjole bør bære nylonstrømper. Hvorfor vi anbefaler en nylonstrømpe? Det gør vi, fordi det skaber velvære…ikke mindst, når valget af nylonstrømpe går på strømpebukser…med eller uden Shape and Control-effekt…og derudover er det bare pænt, når et dameben er beklædt med en nylonstrømpe…som makeup for benet… En smule farve gør i alle tilfælde ingen skade… Foruden strømpebukser med eller uden tæer er vi også lagerførende i forskellige selvsiddende strømper med bred eller smal blonde.

Miss Nicolai vil med få undtagelser kunne tilbyde hele “cocktailkjolepakken”, idet vi dog ikke gør os i det store udvalg af overtøj.

nogm